Mavi Vatan’da yeni rota! Bir kilit de denizlere vurulacak

YEŞİM ERASLAN – Pençe harekât serisiyle Irak’ta teröre kilidi kapatan, Suriye’de YPG’yi kıskaca alan Çelik Kubbe ile adım adım Gök Vatan’ın kontrolünü sağlayan Türkiye, denizde de enerji ve yetki sahanlığıyla ilgili güvenliğini ön planda tutacak.

Karadeniz, Akdeniz ve Ege’de ilan edilen deniz yetki alanları (karasuları, kıta sahanlığı ve münhasır ekonomik bölge) yeni anlaşmalarla genişletiyor. Önce, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin (GKRY) Akdeniz’deki tek taraflı adımlarına Libya ile yaptığı anlaşma ile cevap veren Ankara, ardından da Somali ile masaya oturdu. Somali kara sularını 10 yıl boyunca Türkiye koruyacak ve deniz kaynaklarının gelişmesine katkı sağlayacak.

HER ŞEY YOLUNDA GİDİYOR

Somali’den sonra gözler Suriye ile yapılacak anlaşmaya çevrildi. Ankara, öncelikle Suriye’ye, enerji alanında yaşanan sıkıntıların çözümü ve enerji altyapısını incelemek amacıyla Suriye’ye geçtiğimiz hafta bir heyet gönderdi. Heyet tarafından hazırlanacak rapor çerçevesinde Türkiye’nin, Suriye’nin yeniden inşasında petrol ve doğalgaz kaynaklarından yararlanmak için çalışma başlatması öngörülüyor.

SIRA DOĞU AKDENİZ’DE

Türkiye, hidrokarbon kaynaklarının zenginliği nedeniyle uzun yıllardır bölgesel ve uluslararası güç mücadelelerinin odağında yer alan Doğu Akdeniz’e Suriye ile yapmayı planladığı anlaşma ile kilit vurmak istiyor. Ankara, bölgedeki oyun kurucu rolünü güçlendirmeyi ve enerji kaynakları üzerindeki tek taraflı girişimlere karşı stratejik bir hamle yapmayı hedefliyor.

Doğu Akdeniz’de yalnızca bir kıyı devleti olarak değil, aynı zamanda bölgesel dengeleri şekillendiren bir lider ülke olarak hareket eden Türkiye, Suriye ile yapacağı anlaşma ile bölgedeki jeopolitik gücünü artırmayı, enerji kaynaklarının paylaşımı ve ekonomik çıkarların korunması açısından stratejik fırsatlar elde etmeyi amaçlıyor.

YETKİLER İKİ ÜLKEDE

Deniz Yetki Anlaşması hem Suriye’nin hem Türkiye’nin etkinlik ve yetkinliğini artıracak. Bölgede petrol ve hidrokarbon arama noktasında her türlü yetkiyi iki ülke paylaşmış olacak. Yapılması planlanan anlaşma ayrıca, Türkiye’yi bölgedeki enerji transfer yollarının merkezine yerleştirerek, stratejik bir enerji koridoru oluşturmasına imkan sağlayacak. Suriye’nin yeni yönetimi ile yakın temasını sürdüren Ankara diğer taraftan da Mısır ila arka kapı diplomasisi yürütüyor.

İlginizi Çekebilir:  MSB'den 'yardım edeceğiz' mesajı: Suriye'de düzenli ordu için zamana ihtiyaç var

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir