Savunma sanayiinde yerlilik yüzde 82’ye çıkacak! Türkiye’nin gurur yılı 2025 olacak

YEŞİM ERASLAN’IN HABERİ – 2025 yılı Türk Savunma Sanayii’nde daha önce eşi benzeri görülmemiş teknolojik yenilikler ve stratejik değişimlerle dolu bir dönem olacak. 2024’te ortaya çıkan dijitalleşme, yapay zekâ ve esnek tedarik zinciri gibi ana temalar, 2025 yılında derinleşerek sektörü daha ileriye taşıyacak. Önümüzdeki yıl savunma sanayinde yerlilik oranının yüzde 82’ye yükseltilmesi hedefleniyor. Birçok ürün ise envantere girmek veya seri üretime geçmek için geri sayımda.

YENİ ALTAY SERİ ÜRETİMDE

Önümüzdeki yıl envantere girmesi beklenen ürünler arasında Yeni ALTAY Tankı bulunuyor. 23 Nisan 2023’te kapsamlı testler için Kara Kuvvetleri Komutanlığına teslim edilen ALTAY, 2025 yazında envantere girecek. Alandan geri dönüşlerle TSK’nın isteklerine göre şekillenen test süreci yaz aylarında son bulacak. 

SEMALARDA ÜÇ KAAN 

İlk uçuşunu bu yılın başında gerçekleştirilen Türkiye’nin millî savaş uçağı KAAN için de geliştirme faaliyetleri devam ediyor. 6 Mayıs 2024 tarihinde ikinci kez havalanan KAAN’ın ilk prototipi ile bu yıl bitmeden 3. uçuşunu gerçekleştirilmesi planlanıyor. Öte yandan yeni KAAN prototiplerinin üretimi de TUSAŞ’ın Kahramankazan’daki tesisinde devam ediyor. P1 ve P2 adlı ikinci ve üçüncü prototiplerin, gelecek yılın sonuna doğru Gök Vatan’da sahne alması hedefleniyor.

2025 yılı hedefleri arasında HÜRKUŞ-2 de bulunuyor. Testlerinin tamamlanmasının ardından HÜRKUŞ-2’nin 2025 yılında envantere girmesi planlanıyor.

DÜNYANIN EN İYİSİ ATAK-2

Gelecek yıl envantere girecek bir diğer savunma sistemi ise Ağır Sınıf Taarruz Helikopteri ATAK-2. Dünyanın en iyi saldırı helikopteri olması hedeflenen ATAK-2’den 2025 yılı içinde Kara Kuvvetleri Komutanlığına üç tane teslim edilmesi öngörülüyor.   

T925 YETİŞTİRİLECEK

TUSAŞ tarafından geliştirilen ve orman yangınlarına karşı kullanılacak olan T925 Orman Genel Müdürlüğü helikopterinin de 2025 yılına yetiştirilmesi hedefleniyor. TUSAŞ’ın Orman Genel Müdürlüğüne sekiz adet üreteceği helikopterler dört ton su taşıma kapasitesine sahip olacak ve orman yangınlarının söndürülmesinde önemli bir rol üstlenecek.

İlginizi Çekebilir:  App Store'da giderek yaygınlaşıyor! Uzmanlar o uygulamalar için uyardı

MİLDEN’E START

Mavi Vatan’ın koruyucuları arasında önemli bir yeri olan MİLDEN millî denizaltılarının inşasına da yine önümüzdeki yıl başlanacak. Almanya’nın Type-214 denizaltılarını temel alan, AIP tahrikli ve millî olarak geliştirilen savaş sistemlerine sahip REİS sınıfı denizaltıların ardından MİLDEN, denizaltı alanında Türkiye için kendi kendine yeterlilik noktası olacak. MİLDEN’in yine AIP tahrik sistemini kullanması bekleniyor. İlk MILDEN denizaltısının ise 2030 yılında Türk Deniz Kuvvetlerine teslim edilmesi hedefleniyor.

YERLİ İLK DESTROYER

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Dizayn Proje Ofisi tarafından tasarlanarak ASFAT (Askerî Fabrika ve Tersane İşletme AŞ) Ana Yükleniciliğinde, İstanbul Tersanesi Komutanlığında inşa edilecek olan Türkiye’nin yerli ve millî ilk Hava Savunma Harbi Muhribi TF-2000 için geri sayım başladı. Türk Deniz Kuvvetlerinin hava savunma yeteneklerini artırmanın yanı sıra, yerli ve millî savunma teknolojilerinin bir arada kullanıldığı çok yönlü bir savaş gemisi olarak öne çıkan MİLGEM projelerinde kazandığı deneyim ve teknik altyapı ile öne çıkan TF-2000 destroyerinin inşasına da önümüzdeki yıl başlanması planlanıyor.

ÇELİK KUBBE DEVREYE ALINIYOR

Türkiye’yi bir uçtan diğer uca koruyacak olan önemli savunma sistemleri bir bir devreye giriyor. Bunların başında yer alan SİPER sistemi, savaş uçakları, seyir füzeleri ve havadan karaya mühimmatlar gibi hava tehditlerine karşı angajman sağlayarak Türkiye’nin hava savunma şemsiyesini daha da güçlendirecek. “Çelik Kubbe”nin caydırıcı gücü 100+ kilometre menzile sahip olan SİPER-1 Sistemi geçtiğimiz ekim ayında envantere girmişti.150 kilometre menzilli SİPER-2 Füzesi ise ilk atışı başarıyla gerçekleştirmişti. SİPER-2 Füzesinin, 2025 yılı içerisinde hizmete girmesi bekleniyor.

TCG ANADOLU’DAN SONRA MUG

Bu yılın ocak ayında gerçekleştirilen yılın ilk Savunma Sanayii İcra Komitesinde Uçak Gemisi inşasına yönelik karar alınmıştı. TCG ANADOLU’nun daha büyüğü olan ve 260-280 metre boyutlarında olması beklenen Millî Uçak Gemisinin (MUG) Deniz Kuvvetleri Komutanlığına kazandırılmasıyla ilgili çalışmalar ise devam ediyor. 400-500 personelden oluşan bir mürettebatır görev yapacağı geminin, sınırsız operasyon yeteneğine sahip olacağı ve ikmaller olmadan en az 60 günlük operasyonel kapasitesinin bulunması hedefleniyor. MUG’da 50 adet platformun yer alması bekleniyor.

İlginizi Çekebilir:  Ocak ayında gökyüzünde neler olacak? NASA 2025 ocak takvimini paylaştı

2024 İLKLERİN YILI OLDU

2024 savunma sanayiinde tarihî başarılarla sona eriyor. Millî muharip uçak KAAN, bu yıl ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. Bayraktar TB3 SİHA kısa pistli bir gemiden iniş ve kalkış yapmayı başaran ilk insansız hava aracı olarak dünya havacılık tarihine geçti. TUSAŞ Motor Sanayi AŞ sorumluluğunda yürütülen proje kapsamında, Türkiye’nin ilk askerî turbofan motoru TF6000 başarıyla çalıştırıldı.

2024 yılı savunma sanayiinin ihracat rakamları açısından rekorlarla dolu bir yıl olarak dikkati çekti. Savunma ve havacılık sanayisi ürünleri ihracatı 11 aylık dönemde 5 milyar 761 milyon dolara yükselerek yeni bir rekora imza attı. Savunma sanayisinin son 12 aylık ihracatı ise yüzde 18,4’lük artışla 6 milyar 479 milyon dolar oldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir