Otomotive yeni ayar! Milletin sesi olduk: Biz yazdık, devlet çözdü

KAAN ZENGİNLİ’NİN HABERİ –Otomotiv ticareti ile ilgili yeni düzenlemelere gidildi. Ticaret Bakanlığı tarafından Resmî Gazete’de dün yayınlanan tebliğler ile piyasada yaşanan sıkıntılara yönelik yeni adımlar atıldı. Gazetemizin uzun zamandır gündeme taşıdığı konular çözüme kavuştu. Bilindiği üzere ilan sitelerinde fahiş fiyat artışları takibe alınmıştı. Bunun üzerine bazı fırsatçılar satışlarını sosyal medyaya taşımıştı. Özellikle Instagram âdeta ikinci el satış platformuna dönmüştü. Vergi levhası bile bulunmayan ve yüz binlerce takipçisi olan hesaplar, komisyon ile çalışarak satış yapıyordu. Bakanlık harekete geçerek, taşınmaz ve taşıt ilanlarının paylaşıldığı sosyal medya hesaplarına erişimi engelledi. Bu kapsamda 1.426 sosyal medya hesabı kapatıldı. Yapılan açıklamada “Vatandaşlarımızın da mağduriyet yaşamaması için sosyal medyada yer alan taşınmaz ve taşıt ilanlarına itibar etmemeleri gerekmektedir” denildi. Ayrıca, ilan platformlarında yayınlanan kiralık taşınmaz ilanlarına ilişkin 1 Ocak 2025 tarihi itibarıyla yetki doğrulaması zorunluluğu getirileceği ifade edildi.

POLİÇE PROBLEMİ ÇÖZÜLDÜ

Ayrıca ikinci el araç satışında aracın zorunlu trafik sigortasının yeni sahibi için 15 gün süreyle geçerli olmasına yönelik uygulamanın 5 Aralık’ta kaldırılması, ikinci el araç satıcılarının bu yönde şikâyetine neden olmuştu. Bayide bulunan ve trafiğe çıkmayan araçlara uzun süreli poliçesi kesilmesi nedeniyle galericiler şikâyetlerde bulunuyordu. 20 aracı bulunan bir galerinin 400-500 bin lira ödeme yapmasının ikinci el fiyatlarını artıracağı ifade ediliyordu. Bu sorun da çözüme kavuştu. Buna göre, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK), ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yetki belgesini haiz işletmelerin işleten sıfatıyla akdedecekleri trafik sigortası sözleşmeleri için sigorta süresini 30 güne kadar indirmeye yetkili kılındı.

MUAFİYETLİ ARAÇ 10 YILA ÇIKARILDI

Bir diğer sorun ise engelli raporu ve ÖTV muafiyeti ile alınan araçların suiistimal edilmesi konusuydu… TBMM’de görüşülen teklifle artık engellilerin araç sahibi olmalarına kısıtlama ve şartlar getirildi. Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikle engelli araçların 10 yılda bir değiştirilmesi kararı alındı. Daha önce bu 5 yıl olarak uygulanıyordu. Ayrıca araçların yüzde 20 oranında yerli olması gerektiği vurgulandı. Böylece ÖTV muafiyeti ile alınan araçlar Türkiye’de üretilmiş olması gerekecek. Öte yandan ÖTV muafiyet limiti 2024 yılında yüzde 58,46 zamla 1.561.255 TL’ye yükselmişti. 1 Ocak 2025 tarihinde gelecek güncelleme ile 2025 engelli taşıt alımında üst limit 2.247.114 TL’ye çıkarılacak.

İlginizi Çekebilir:  Vatandaşların korkulu rüyası beyaz eşya! Yeni yılda zam sinyali, tamir ücretleri ise cabası

MİLLETİN SESİ OLDUK

İkinci el araç satışında 6 ay ve 6 bin kilometre sınırlamasına dair uygulama 6 ay daha uzatıldı.Engellilere ait ÖTV’siz araç alım hakkında düzenleme yapıldı. Araçlar 10 yıl satılmayacak, alınacak araçta en az yüzde 20 yerlilik şartı aranacak.Sosyal medyadaki ilan sitelerine hem ceza hem kapatma.İkinci el araçlara ‘noterden çıkmadan sigorta’ uygulaması esnetildi, kısa süreli sigorta imkânı getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir