Ağrı dağı Türkiye’nin ve Avrupa’nın en yüksek, dünyanın da ikinci büyük volkanik dağıdır. Doğu Anadolu Bölgesi sınırları içinde, Iğdır ilinin güneyinde Doğubayazıt’ın 15 km şimal doğusunda yer alır. Efsaneleri ile de malum Ağrı dağı, mübarek kitaplarda Nuh’un gemisinin bulunmuş olduğu yer olması nedeniyle bununla birlikte mübarek bir dağ olarak da bilinir.
Ağrı Dağı Hakkında Bilgi
Türkiye’nin en büyük dağı olan Ağrı dağı hem konumu ve özellikleriyle enlere sahipken bununla birlikte Nuh’un gemisinin bu dağda bulunması nedeniyle efsanevi bir dağdır.Dünyanın en büyük ikinci volkanik dağıdır. Kayıtlara bakılırsa dağa ilk tırmanış 9 Ekim 1829 senesinde Frederik Von Parat tarafınca yapıldı.
Bir sonraki tırmanış ise Bozkurt Ergör tarafınca gerçekleşti.1990 Yılında dağa tırmanış yasaklandı ve Dağcılık Federasyonu tarafında 1998 senesinde bu yasak kaldırıldı.Dağa çıkış ve inişler 4 gün sürmektedir.
Ağrı Dağı Özellikleri
Ağrı dağı Doğu Anadolu Bölgesinde bulunan 5.137 metre yüksekliğinde volkanik özellikleriyle de malum bir dağdır. Büyük Ağrı ve Küçük ağrı olarak iki dağdan oluşmuştur. Yaz kış karla kaplı olan dağ, karlarının asla erimemesiyle de bilinir.Zirvede örtü buzul vardır.
Açık havalarda Ermenistan, Azerbaycan, İran topraklarından bile görülebilir büyüklükte bir dağdır. Diğer bir ismi ise Ararat tır.Dağa en yakın merkez Doğubeyazıttır.
Yabancı dağcıların en oldukça tırmanmak istedikleri dağdan biridir. Tırmanan dağcıların öbek halinde ve aklimatizasyon uygulanarak çıkılması gerekmektedir. Yani en yükseğe tırmanırken vücudun alışmasını sağlamak için belli aralıklarla kamp kurup yine tırmanma biçimi.
Ağrı Dağı Dünyada Kaçıncı Sırada
Ağrı dağı ülkemizin en yüksek dağıdır ve dünyada 43. sırada yer almaktadır.İnönü zirvesi ve Mustafa Kemal Atatürk zirvesi olmak suretiyle iki tane zirvesi bulunuyor.Mustafa Kemal Atatürk zirvesi 5.137 metre ile 3.898 metre olan İnönü zirvesinden daha yüksektir.
Ağrı Dağı Efsanesi
Ağrı dağının birkaç adet efsanesi vardır. Roman ve filmlere de mevzu olmuş en malum efsanesi, birbirine kavuşamayan iki gencin, Ahmet ile Gülbaharın yaşamış olduğu büyük bir aşk hikâyesidir. Bir öteki efsaneleşmiş 4. Murat zamanında geçer. Padişahın canı bigün geyik yoğurdu ister. O geyikler de ancak dağda vardır. Ancak o güne kadar dağa çıkıp geri dönen olmamıştır. Efsaneye mevzu olan Taşkın baba adında yiğit bir erkek dağa menfaat geyiklerden sütü sağar gelir fakat oldukça büyük sıkıntılar yaşar her kati umudunu yitirdiği sırada çıkagelir. Padişah ‘’dile benden ne dilersen ‘’diyince Taşkın Baba da şimdi Taşkın köyü olarak malum köyü istemiş padişahtan.
Taşkın baba da ölünceye kadar bu köyde yaşamış. Bir başka Ağrı Dağı Efsanesi ise birbirine ah etme eden iki bacının dualarının kabul edilip iki dağa dönüşmelerinin hikâyesidir. Bu efsaneye bakılırsa minik Ağrı ve büyük ağrı olarak bulunan dağlardan minik olan minik bacı Büyük Ağrı ise abla olduğu söylenir. Bir öteki efsaneleşmiş ise, Sirbent ile Hacer’in hikâyesidir. Bu da bir aşk hikâyesidir. İki aşık Sirbent ile Hacer sevinçli mesut yaşarken bahçelerine 3 geyik gelir. Sirbent geyiklerden birini vurur. Geyiği kesmeye çalışırken geyik bir boynuz darbesiyle Sirbenti kayalardan aşağı yuvarlar. Sirbent bir ağacın dalına batarak ölür. Buna dayanamayan Hacer de kendini aynı kayadan atarak başka bir dala da o takılır ve ikisi de orada ölürler. İki sevgili orada birleşirler.
Ağrı Dağı Nerede ve Hangi İlde ?
Ağrı dağı, Iğdır ve Ağrı ili sınırları içinde bulunmaktadır.Büyük bölümü Iğdır ilinde kalan dağın yüzde 35lik bir kısmıda Ağrı ilinde kalmaktadır.
Ağrı Dağına Nasıl Gidilir
Ağrı dağına gitmek için ilk önce takip edilecek güzergâh, Trabzon Erzurum kara yoludur. Eğer araçla gezi edecekseniz. Bunun haricinde havayolu, demiryolu da tercih edilebilir. Ağrı dağına en yakın merkez Doğubayazıt’tır. Buraya ulaşmak için de Ağrı ve Erzurum’dan ulaşılabilir.
Gezi amaçlı seyahatlerde şehir merkezi ve etrafında konaklanabilecek oteller, yiyecek yenilebilecek lokantalar mevcuttur. Küçük Ağrı dağına çıkmak dilerseniz şayet, kuzeybatı yönünü tercih etmeniz gerekmektedir. Dağcılar için ise mühim bir bilgi, Ağrı dağının doruğuna çıkmak isterlerse cenup yönünü takip etmeleri gerekmektedir.
Ağrı Dağı Haritası ve Konumu
ağrı’da yer meydan ve görmeniz gereken yerler arasında mevcut ishak paşa sarayı yazımıza göz atabilirsiniz.