Paslanmaz çelik vergisi kalksın! Ham maddeye vergi, rekabet şansını düşürüyor

ÖMER ŞEN ANTALYA –  Paslanmaz çelik ithalatında yüzde 8’den yüzde 12’ye çıkarılan gümrük vergisi ve artan maliyetler, üreticileri zorluyor. Türkiye’de en çok paslanmaz çelik kullanan sektörün beyaz eşyadan sonra mutfak sanayi olduğunu söyleyen Züccaciyeciler Derneği (ZÜCDER) Başkanı Mesut Öksüz, “Gelişmişlik simgesi paslanmaz çeliğin ülkemizdeki üretimi yetersiz. Talebin yarıya yakını ancak karşılanabiliyor. Bu durumda pek çok üründe ham madde olarak kullanılan bu ürünün arzın ötesinde kalan kısmının ithal edilmesinden başka bir alternatif yok. Ama hâl böyleyken paslanmaz çelik ithalatında alınan yüksek gümrük vergisi bu ham maddeyi üretiminde kullanan firmalarımızı zor durumda bırakıyor” dedi.

Antalya’da düzenlenen 14. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici ve Marka Zirvesi’nde konuşan Öksüz, yıllık 6 milyar doları aşkın ihracat gerçekleştiren züccaciye sektöründe metal mutfak eşyaları ihracatının 1 milyar dolar seviyesinde olduğunu söyledi ve ekledi: Bu ihracat rakamı ile dünya sıralamasında yerimiz 4’üncülüktür. Sadece 100 milyon dolar ithalatımız bulunmaktadır. Dünya metal mutfak eşyaları ihracatı 40 milyar dolar seviyesindedir. Bu büyük pastadan her geçen gün daha fazla pay almamız mümkünken, bizler ülkemizde üretilmeyen bir ham maddenin üzerine büyük vergiler koyarak çok daha fazla güçlenebileceğimiz pazarlardaki rekabet şansımızı iyice düşürüyoruz. Binlerce üretici/ihracatçı firmamızın mağdur edilerek, maliyetlerini artıran gümrük vergisinin mutlaka ivedilikle düzenlenmesi ve kaldırılması, mümkün olmaması hâlinde ise mümkün olan en alt düzeye indirilmesi beklentimizdir.

ŞARTLAR ZORLAŞIYOR

Mesut Öksüz, 12,5 milyar dolarlık bir büyüklüğe sahip sektörlerinin yılı 6,25 milyar dolar ihracatla kapatacağını belirterek, gelecek yıl için 6,5 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını söyledi. Öksüz “Birçok sektörün küçüldüğü bir dönemde züccaciye sektörü olarak ilk 9 ayda yüzde 2,5’luk bir büyüme yakaladık. Dünyadaki ülkelerin neredeyse yüzde 90’ına ihracat yapıyoruz. En fazla ihracat yapan ülkeler sıralamasında Türkiye, 9’uncu sırada” dedi. Çin’in liderlik yaptığı 300 milyar dolarlık pazar hacmine sahip sektörde Türkiye’nin ilk sıralarda almasının gurur verici olduğunu ifade eden Öksüz, “Dünyanın her yerinde restoranlarda, evlerde, bir bardağı veya bir tabağı kaldırınca altında Türk markasının adı yazar. ABD, Çin’den mal almayacağını söyledi. Bu yüzden hem bizimle yarış hâlindeki ülkeler pazardan pay almaya çalışıyorlar hem de Çin farklı ülkelere yatırım yaparak menşe problemini aşmaya çalışıyor. Sektörümüz için şartlar zorlaşıyor” açıklamasını yaptı. 

İlginizi Çekebilir:  Türkiye’de bu yıl, 91 dolar geriledi! Avrupa’da asgari ücretin en yüksek olduğu ülkeler

ZÜCDER’DEN 1 MİLYAR DOLARLIK ZİRVE

Antalya’da gerçekleştirilen 14. Uluslararası Ev ve Mutfak Eşyaları Üretici ve Marka Zirvesi’nde 60 ülkeden 150’den fazla satın almacı 5 bin iş görüşmesi yaptı. ZÜCDER Başkanı Mesut Öksüz, zirvede en az 1 milyar dolarlık iş hacminin gerçekleştiğine dikkat çekti. Ciroların artmasına rağmen adetsel bazda satışların azaldığını ifade eden Öksüz, son 3 ayda satışların arttığını belirterek şöyle konuştu: Ocakta yeni asgari ücret açıklanacak. O zaman ürünlere de bir miktar zam gelecek. Tüm maliyet artışlarına rağmen züccaciye ürün grubunda enflasyon artışı diğer sektörlerin çok gerisinde. Çeyiz setlerinin fiyatları şu dönemde bile 10 bin TL’den başlıyor. Ocakla birlikte fiyatlar artabilir. Bu yüzden züccaciye alışverişi yapmak için en iyi zaman dilimindeyiz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir