Türkiye’nin tanıtımı dendiğinde akla gelen ilk resim Ölüdeniz‘dir. Kelebekler Vadisi ise; Muğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı olan Ölüdeniz beldesi sınırlarında kalan bir aden alanıdır. Boyu 350 metreyi gören sarp kayalıklarla çevrili olan vadi, 80’den fazla kelebek çeşidine ve bilhassa Kaplan kelebeğine ev sahipliği yapar. Faralya Köyü arasında deposu bulunan ve 50 metrelik yükseklikten vadiye dökülen şelale görkemli bir manzaranın oluşmasını sağlar. Şelaleden dökülen sular Akdeniz’e karışır. Hadi şimdi beraber Kelebekler Vadisi (Fethiye) vadinin bütün detaylarını keşfedelim.
Kelebekler Vadisi Hakkında Bilgiler
Vadi, dik kayalıklar ve denizle ana dünyadan izole olmuş bir konumdadır. Çevre kirliliğinin negatif etkilerinden korunan bölge bu özelliğiyle adeta naturel bir park görünümündedir. Bu hususiyet vadinin kelebek ömür alanı olarak halen korunmasını sağlamaktadır. Kaplan kelebekleri dünyanın değişik bölgelerinde de görülmelerine mukabil koloniler halinde dolaştıkları tek yer Kelebekler Vadisidir.
Akdeniz ve bölgenin nemli ve sıkıcı hava sıcaklığı vadi arasında hissedilmez. Gündüz saatlerinde esen meltemler ve gece süresince sarp dağlardan gelen akım hava üstünden müspet bir katkı sağlar. Sonbaharın yaz ayı şeklinde hissedildiği bölgede bahar aylarının hazzı bir başka olur. “Dünya Mirasını Koruma Vakfı” tarafından korunması ihtiyaç duyulan 100 dağ içinde yer edinen Baba Dağı, bununla beraber Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı olarak duyuru edilmiştir.
Önceki adı Güdürümsu olan ve 1987 senesinde turizme oluşturulan vadinin adı bölgedeki kelebek popülasyonu nedeniyle “Kelebekler Vadisi” olarak güncellenmiştir. “Doğayla ahenkli ömür” şartlarının devreye alındığı bölgede işletmelerin her türlü faaliyetleri biyolojik çözümler esasına dayalı olarak sürdürülmektedir. Vadide yer edinen nadir ve endemik türler kendiliğinden yetişmektedir.
Kelebekler Vadisi Kamp Alanı
Kamp alanında meydana getirilen konaklamalarda sabah 08.00 ila 10.00 içinde aleni büfe kahvaltı servisi veriliyor. Akşam yemeğiyse 20.00-22.00 içinde alınabilir.Sabah ve akşam sunulan yemekler fiyatlara dahil. Kamp alanı şartlarına bakılırsa son aşama kaliteli yemeklerin çıkmış olduğu hizmetler, öğle saatlerinde de snack büfe benzer biçimde sunuluyor.
Vadide arıca birde mini market hizmet veriyor.Buradan vadide geçirdiğiniz zaman için birtakım ihtiyacınız olan şeyleri karşılamanız mümkün.
Kumsalın sonuna ilerlediğinizde bir balık evi bulunuyor.Akşam yiyecekleri için balık tercih ederseniz burayada gelebilirsiniz.
Çadır hayatıyla haşır neşir olmayanlar bungalovları tercih edebilir. Çadır sevenler kendi ekipmanlarını götürebilecekleri şeklinde kamp alanındaki işletmeden de çadır ve lüzumlu malzemeleri tedarik edebilirler. Vadinin zemininin taşlık olduğu bilinirse dinlence için çadırı seçecek olan çadır altı branda ve mat mevzusunda tedarikli olabilirler. Çadır gölgelik bir alana kurularak stresli dünyadan uzak vakit geçirilebilir ve anı yakalamak kolaylaşabilir. Hazır kurulu hamaklarda yaşamın tadını çıkarmaya hazır mısınız?
Vadide üç değişik konaklama şekli bulunuyor.Bunlardan birisi bungalovlar. İki çeşit bungalov bulunuyor. Birisi standart Bungalov ve diğeride Büyük Bungalov. Standart olan 2 bireyin kalabileceği ve içinde elektrik prizi ile aydınlatması bulunan, isterseniz çift benlik bir döşek yada 2 tek benlik döşek olan bungalovlar.Büyük bungalov ise yeniden çift benlik bir döşek yada 2 tek benlik döşek bulunuyor sadece alanı daha geniş.
Toplamda 29 tane bungalov bulunuyor.Ortak kullanım olarak duş, tuvalet, sıcak su hizmeti veriliyor.
Bir öteki konaklama şeçeneği ise Glamping Çadırlar.Konaklama meydana getirilen bu çadırlar oldukca konforlular.Burada çift benlik bir döşek, priz ve tenvir mevcut.Ayrıca birde klima bulunuyor.
Üçüncü konaklama seçeneği ise Kamp Çadırı.Ayakta durulabilecek büyüklükte çadırlarda konaklama yapabiliyorsunuz.Diğer iki seçeneğe bakılırsa daha düşük bir konfor sunabilir sadece fiyatlarıda daha uygun.
Ayrıca isterseniz konaklama için kendi çadırınızı getirebilir ve burada kamp yapabilirsiniz.
Ücretler çadıra bakılırsa değilde duracak şahıs sayısına bakılırsa alınıyor.
Kelebekler Vadisi, kamp ve turizmin Türkiye ve hayattaki en iyi adreslerinden biri olarak gösteriliyor.Daha önceki Türkiye’nin en iyi kamp yerleri yazımız da Kelebekler Vadisi yer almıştı.
Konaklama ve Kamp Fiyatları
- Bungalov için standart 200 TL ve büyük 250 TL.
- Galmping çadır için küçük 325 TL ve büyük galmping 350 TL
- Kamp çadırı küçük 170 TL ve büyük kamp çadırı 185 TL
- Kendi çadırınız için 140 TL ücret istek ediliyor.
Belirtilen fiyatlar şahıs başı olarak hesaplanıyor.Güncel fiyatlar için (+90) 530 302 19 65 ( yada 66 – 67) nolu telefondan malumat alabilirsiniz.
Konaklamalarda 0-12 yaş çocuklardan ücret alınmıyor. Bir öteki güzellikte 12-15 yaş içinde olan çocuklar arasında P indirim uygulanması.
Kelebekler Vadisi Neler Yapılır?
Burada yapılacakların başlangıcında benzeri olmayan güzellikteki koyunda yüzmek ilk sırayı alırken hemen sonra bakın neler yapabiliriz;
Vadide etrafınızda çeşit çeşit kelebekler eşliğinde bir yürüyüşe çıkabilir, sert kayalıklar içinde ve benzeri olmayan doğası içinde tırmanış yapabilirsiniz.
Vadide yapacağınız yürüyüşlerde yüksek sesler çıkarmamalısınız, çünkü yüksek sesler kelebeklere zarar verebiliyor.
Vadinin arasında yer edinen tırmanış parkurlarında vakit koymak için ustalaşmış olmaya gerek yok.İki değişik tırmanış parkuru var.Şelale tırmanışı ile Faralya Köyü tırmanışı mevcut iki seçenek olarak dikkat çekiyor.Tırmanış hemen sonra mükemmel bir görünüm sizleri bekliyor.
Vadide kamp yaparak tabiat ile iç içe ve bir yanınızda görkemli bir deniz öteki yanınızda yüze yakın kelebek türüne ev sahipliği icra eden benzeri olmayan bir vadi.Kafanızı dinlemek için mükemmel bir yer.
Bölgede alt bölümde görülen su birikintisi şelale değil. Bu bölgeye ulaşmak için dik bir tırmanış yapılması gerekiyor. Tırmanış sırasında ilkin kayaya tutturulan merdivenlere ve arkasından da tırmanma ipi kullanılarak bölgeye ulaşılabiliyor. Sonuçta erişilen manzaraysa her şeye değer. Çok sayıda kamp alanının bulunmuş olduğu bölgede, verilen hizmet son aşama kaliteli. Konaklama çeşidine, süresine ve alınan hizmetlere bakılırsa değişen fiyatlar düzgüsel bir dinlence bedeliyle aynı seviyelerde.
Çocuklar İçin
Vadiye ailesiyle birlikte gelenler için düşünülmüş bir taş ev adında çocuk kulübü bulunuyor.Çocuklarınızı buraya emanet ederek, tırmanış yada vadi içinde bir gezintiye çıkabilirsiniz.
Dalış Okulu
Dalış severler yada dalış yapmayı öğrenmek isteyenler arasında vadide bir dalış okulu bulunuyor.Vadinin açıklarında bulunan sualtı kaya oluşumunlarını görebileceğiniz bir dalış yapabilirsiniz.Eğitmenler yardımıyla daha ilkin dalış yapmayanlarda öğrenim alabiliyorlar.
Kelebekler Vadisi Plajı ve Denizi
Berrak ve pak bir denize haiz olan bölgede deniz bir fazlaca soğuk. Ancak bir defa girenin tekrar çıkmak istemediği deniz suyu, klasik dinlence anlayışının haricinde naturel bir hava yaratıyor. Derin sadece derin olmasıyla birlikte da saydam bir görünüme haiz olan deniz, bölgenin en pak koylarını bu bölgede barındırıyor. Bölgeye tatile giden sadece sığ bir deniz arayanlar için alternatif adres ise Ölüdeniz.
Bölgede meydana getirilen günübirlik tekne turlarıyla Akdeniz’in görkemli kristal renkli sularında yüzme molaları verilir. Bu turlarda uğranan duraklar içinde; Mavi Mağara, Soğuk Su, Akvaryum Koyu, Deve Plajı ve St.Nicholas Adası yer alır.
Fethiye’ye gelmişken gezilecek yakın bölgeler içinde; Belcekız Plajı, Kabak Koyu, Kıdrak Koyu, Hisarönü, Kayaköy, Gemiler Adası, Likya Yolu, Çalış Plajı, Fethiye Kral Mezarları ve Fethiye Müzesi sayılabilir.Fethiye’de bulunan pek oldukca güzelliği Fethiye Gezilecek Yerler yazımızı inceleyerek malumat alabilirsiniz.
Kelebekler Vadisi Nerede?
Vadi, Muğla ilinin Fethiye ilçesinde ve Ölüdeniz beldesinde yer almaktadır.
Nasıl Gidilir?
Ölüdeniz’den kalkan tekneler ile vadiye ulaşabiliyorsunuz.Tekne seferlerinde ücretler gidiş-dönüş olarak alınıyor.Kişi başı 30 TL ücret alınmakta ve seferler ortalama 30 dk sürüyor.
Sefer saatleri şu biçimde;
- Ölüdeniz – Kelebekler Vadisi: 11:00 – 12:30 – 13:30 – 14:30 – 18:00
- Kelebekler Vadisi – Ölüdeniz: 09:30 – 10:30 – 12:30 – 14:00 – 17:00 – 18:00
Fiyatlar ve sefer saatlerinde olabilecek değişimler için (+90) 530 302 19 65 ( yada 66 – 67) nolu telefondan malumat alabilirsiniz.
Özellikle yaz aylarından son tekne kalkış saati 18.00 olarak belirlenmiştir. Fethiye otogarı üstünden binilen minibüsler eşliğinde son durakta inerek Ölüdeniz teknelerine binilebilir. Son sefer saatini kaçıranlar hususi taksi şeklinde çalışan teknelerle kesintisiz ulaşım sağlayabilirler.
Ulaşımı havayolu ile düşünenler için en yakın havalimanı Dalaman havaalanıdır ve Ölüdeniz’e (teknelere) ortalama 60 km uzaklıktadır.
Antalya üstünden gelmeyi düşünürseniz Antalya havalimanı ile 200 km uzaklık bulunuyor.Bu uzaklıklar Ölüdeniz ile içinde olan mesafelerdir. Buradan hususi tekneler ile vadiye ulaşım sağlayabilirsiniz.
Bölgeye ulaşımda navigasyon kullananlar Google Maps ve Yandex Haritalar adreslerinden konumuna ulaşabilirler.
Sıkça Sorulan Sorular
Evet alınıyor, Kelebekler Vadisi giriş tutarı 6 TL.
Vadi, Antalya merkezine 215 km uzaklıktadır.
Sadece deniz yolu ile ulaşım mümkün.
Bungalov evlerde yada çadırda kamp benzer biçimde yapılıyor.