Türkiye’nin savunma sanayii, uluslararası arenada gücünü bir kez daha kanıtladı. HAVELSAN, Umman Savunma Bakanlığı ile imzaladığı anlaşma kapsamında, Umman Donanması’na ait savaş gemilerine gelişmiş Komuta Kontrol (C2) sistemleri entegre edecek.
HAVELSAN Genel Müdürü Mehmet Akif Nacar, bu sistemlerin Umman Donanması’nı en az 20 yıl boyunca modern ve etkili tutacağını vurguladı. Türkiye’nin savunma devleri bölgedeki etkinliğini artırırken, ARES Tersanesi’nin teslim ettiği ARES Bold 85 devriye botları da Umman’a ihraç edilen ilk Türk deniz platformu olarak tarihe geçti.
“İLK DENİZ PLATFORMU”
Türkiye’nin Umman ile savunma alanındaki işbirliği sadece HAVELSAN ile sınırlı değil. ARES Tersanesi, Umman Donanması’na ARES Bold 85 yüksek süratli devriye botlarını teslim ederek Türkiye’den Umman’a ihraç edilen ilk deniz platformunu sağlamış oldu. 50 knot hıza ulaşabilen bu botlar, deniz güvenliğini artırmada kritik bir rol oynayacak.
Bir diğer dikkat çekici gelişme ise ASELSAN’ın Umman’daki yatırımları. Şubat 2025’in başında Muskat’ta bir ofis açan ASELSAN, bölgedeki savunma sanayii projelerine doğrudan katkı sağlayarak Türkiye’nin bölgesel gücünü perçinliyor.
HAVELSAN, ENDONEZYA’NIN SAVAŞ GEMİSİNE DE BİRÇOK PARÇAYI TEDARİK EDECEK
Endonezya’nın Merah Putih sınıfı fırkateyn (MPF) programı, ASELSAN, ROKETSAN ve HAVELSAN tarafından geliştirilen ileri teknoloji çözümleriyle donatılıyor. İngiliz Babcock Arrowhead 140 tasarımına dayanan ve Endonezya’nın ihtiyaçlarına göre özelleştirilen fırkateynlerde METEHAN çok fonksiyonlu sabit AESA radarı, MAR-D radarı, Cenk-S AESA radarı, 64 hücreli MIDLAS dikey lançer sistemi (VLS), Fersah sonar sistemi, ADVENT Ağ Destekli Veri Entegre Savaş Yönetim Sistemi ve 8×6 dekoy lançeri gibi kritik Türk savunma sanayii ürünleri yer alacak.
Tasarım transferi anlaşması kapsamında yerel tersanelerde inşa edilen fırkateynler, Endonezya’nın deniz savunma kapasitesini güçlendirmeyi hedefliyor. 138,7 metre uzunluğa ve 5.700 ton deplasmana sahip olan gemiler, 28 knot hıza ulaşabiliyor ve 9.000 deniz mili menzile sahip. Karadan karaya ve karadan havaya füzeler için VLS sistemleri, iki adet 76mm top ve CIWS (Millennium Gun) gibi gelişmiş silah sistemleriyle donatılan fırkateynler, Endonezya’da tasarlanan ve inşa edilen en büyük savaş gemileri olacak.
Endonezya, ilk Merah Putih fırkateyninin ardından ikinci geminin inşasına hız verdi. İlk çelik kesimi 5 Haziran 2024’te gerçekleştirilen fırkateynin omurga yerleştirme töreni planlanandan önce tamamlandı. İki fırkateynin de 2026 yılına kadar Endonezya Donanmasına teslim edilmesi planlanıyor.