Mısır’dan Gazze sözü! “Filistinliler bölgede kalacak ve toprak bütünlüğü korunacak”

Hamas-İsrail ateşkesi devam ederken, bombardımanlar sonucu yuvalarını kaybeden ve yerinden edilen binlerce Filistinlinin nereye sığınacağı ise belirsizliğini koruyor.

“FİLİSTİNLİLER BÖLGEDE KALMALI”

Mısır, Gazze’nin yeniden inşası sırasında Filistinlilerin bölgede kalmasının gerekliliğini vurguladı.

Mısır Dışişleri Bakanı Badr Abdelatty, bu tutumunu Cumartesi günü Portekizli mevkidaşı Paulo Rangel ile yaptığı telefon görüşmesinde dile getirdi.

Görüşmede Abdelatty, Portekiz’in Mısır’a verdiği desteği takdir ettiğini belirterek, özellikle ekonomi alanında Kahire ile Avrupa Birliği arasında stratejik bir ortaklık için desteğin devam etmesini umduğunu ifade etti.

“ÖNCELİK İNSANİ KRİZ”

Ayrıca Portekiz’in Filistin davasına verdiği desteği memnuniyetle karşıladığını belirtti. Abdelatty, Mısır’ın önceliğinin “ateşkes anlaşmasının uygulanmasını güvence altına almak ve Gazze’deki felaket boyutundaki insani krizi ele almak” olduğunu söyledi.

Bakan ayrıca, savaş sonrası düzenlemelerin Gazze’nin Batı Şeria ile bağlantısını koruması ve Filistin Yönetimi’nin bölge üzerindeki yönetimini kolaylaştırmasının önemine dikkat çekti.

Filistin halkının “kendi kaderini tayin etme hakkına” sahip olduğunu vurgulayan Abdelatty, uluslararası kararlara uygun şekilde 4 Haziran 1967 sınırları temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız ve bütünleşik bir Filistin devleti kurulması gerektiğini ifade etti.

TRUMP’IN PLANINA TEPKİ

ABD Başkanı Donald Trump, 4 Şubat’ta yaptığı açıklamada, ABD’nin Gazze’yi “ele geçireceğini” ve Filistinlileri başka yerlere yerleştireceğini belirtti. Bunun, Gazze’yi “Orta Doğu’nun Rivierası”na dönüştürecek olağanüstü bir yeniden yapılanma planı olduğunu iddia etti.

Trump’ın önerisi, Filistinliler, Arap ülkeleri ve Kanada, Fransa, Almanya ve İngiltere dahil olmak üzere dünyanın birçok ülkesi tarafından sert bir şekilde eleştirildi. Trump, daha önce de Gazze’deki Filistinlilerin Mısır ve Ürdün gibi bölgesel Arap ülkelerine yerleştirilmesi gerektiğini öne sürmüştü. Ancak bu fikir hem Arap ülkeleri hem de Filistinli liderler tarafından reddedildi.

İlginizi Çekebilir:  İran'da casusluk krizi: Basra Körfezi'ndeki şebeke çökertildi

19 Ocak’tan bu yana yürürlükte olan Gazze ateşkes anlaşması, İsrail’in soykırım niteliğindeki savaşına ara verilmesini sağladı. Savaşta çoğu kadın ve çocuk olmak üzere yaklaşık 48 bin 200 Filistinli hayatını kaybetti ve bölge harabeye döndü.

Uluslararası Ceza Mahkemesi, geçen yıl Kasım ayında, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ve eski Savunma Bakanı Yoav Gallant hakkında Gazze’de savaş suçu ve insanlığa karşı suç işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkardı.

İsrail ayrıca, Filistin bölgesindeki savaşı nedeniyle Uluslararası Adalet Divanı’nda soykırım suçlamasıyla yargılanıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir