Santorini’deki hareketlilik korkuttu! Hasan Dağı uyandı mı?

Prof. Dr. Şener, Hasan Dağı’nın aktif bir yanardağ olduğunu belirterek, aktif yanardağların son 10 bin yıl içinde faaliyet göstermiş volkanlar olarak tanımlandığını ifade etti. Hasan Dağı’ndaki son patlamanın ise M.Ö. 6600 yılında gerçekleştiği tahmin ediliyor. Bu hesaplama, Çatalhöyük’teki duvar resimlerine dayanıyor. Bölgedeki jeotermal kaynaklar, sıcak su çıkışları ve zaman zaman görülen karbondioksit salınımları da Hasan Dağı’nın halen aktif olduğunu gösteren unsurlar arasında yer alıyor.

SANTORİNİ İLE BAĞLANTILI MI?

Bazı iddialar, Yunanistan’daki Santorini Adası’ndaki volkanik hareketliliğin Hasan Dağı’nı etkileyebileceği yönündeydi. Ancak Şener, Hasan Dağı’nın Santorini’ye bağlı olarak gelişecek jeolojik olaylardan etkilenmesinin mümkün olmadığını belirtti. Buna ek olarak, Hasan Dağı’nda kurulan gözlem istasyonlarının 7 gün 24 saat sürekli veri topladığını ve şu ana kadar herhangi bir olağan dışı hareketlilik kaydedilmediğini söyledi.

Jeolog Prof. Dr. Mehmet Şener

ANİ BİR PATLAMA YAŞANABİLİR Mİ?

Şener, herhangi bir volkanik patlamanın aniden gerçekleşmeyeceğini, böyle bir durumun öncesinde mutlaka depremler, gaz salınımları ve diğer volkanik aktivitelerle kendini belli edeceğini açıkladı. Hasan Dağı’nın gözlem altında tutulduğunu belirten Şener, yanardağ faaliyetleri konusunda bir erken uyarı sisteminin devreye gireceğini söyledi.

YETKİLİLER HAZIRLIKLI MI?

Şener, Hasan Dağı’nda şu an bir patlama riski bulunmasa da yetkililerin bu ihtimale karşı şimdiden hazırlık yapması gerektiğini ifade etti. Niğde AFAD ekiplerinin acil durum senaryoları hazırladığını söyleyen Şener, muhtemel bir patlama durumunda çevredeki yerleşim yerlerinin nasıl etkileneceğinin önceden hesaplanması gerektiğini belirtti. Özellikle rüzgar yönü ve kül bulutlarının dağılımı dikkate alınarak, bölgedeki insanların nasıl korunacağına dair planlamalar yapılması gerektiğini ekledi.

TÜRKİYE’DE KAÇ AKTİF YANARDAĞ VAR?

Türkiye’de Hasan Dağı dahil olmak üzere toplamda 14 aktif yanardağ bulunuyor. Ancak bu volkanların büyük bir kısmı uzun süredir faaliyet göstermiyor. Prof. Dr. Şener, zaman zaman sosyal medyada yanlış ve spekülatif bilgilerin dolaşıma sokulduğunu belirterek, vatandaşların bilimsel kaynaklara itibar etmeleri gerektiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir:  Küçük Deniz'in ölümünde flaş gelişme! Korkunç gerçek otopsi raporunda ortaya çıktı

“PANİK YOK, HAZIRLIK ŞART”

Hasan Dağı’nda yakın gelecekte bir volkanik patlama beklenmese de uzmanlar, bölge halkının bilinçlendirilmesi ve muhtemel bir patlama durumunda nasıl hareket edilmesi gerektiği konusunda eğitimler verilmesi gerektiğini söylüyor. Yetkililer, volkanik aktiviteyi sürekli izlerken, bilim insanları da en kötü senaryoya karşı hazırlık yapılmasının önemine dikkat çekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir