Suriye’de muhalifler, 8 Aralık 2024’te gerçekleştirdikleri tarihi operasyonla Esad rejimini devirdi ve ülkede yeni bir dönem başladı. Özellikle 2011’deki iç savaş sonrası Türkiye ve Avrupa ülkeleri olmak üzere birçok farklı ülkeye göç etmen zorunda kalan Suriyeliler, rejimin devrilmesinin ardından ülkelerine dönmeye başladı.
REJİM DEVRİLDİKTEN BU YANA 270 BİN KİŞİ
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) Suriye Temsilcisi Gonzalo Vargas Llosa, Suriyeli mültecilerin ülkelerine dönmelerine ilişkin X’ten paylaşımda bulundu.
Sığınmacıların dönüşüne ilişkin yaptırdıkları son anketten verileri paylaşan Llosa, “Esed rejiminin devrilmesinden bu yana 270 bin Suriyeli sığınmacı ülkesine döndü ve çok daha fazlası önümüzdeki yıl geri dönmeyi planlıyor.” ifadelerini kullandı.
Llosa, Suriyeli mültecilerin 4’te 1’inden fazlasının önümüzdeki 12 ay içinde hayatlarını yeniden kurmak için geri dönmeyi planladığının altını çizdi.
EKONOMİK ZORULUKLAR…
Geri dönmenin önündeki en büyük engeller arasında mevcut konut ve mülkiyet haklarının, güvenlik, temel hizmetlere erişim ve ekonomik zorluklarla ilgili endişelerin yer aldığına işaret eden Llosa, mültecilerin yüzde 60’tan fazlasının geri dönmeye dair nihai karar öncesinde Suriye’yi ziyaret etmek istediğini söylediğini vurguladı.
Llosa’nın paylaştığı grafikte, Suriye’de hangi vilayete kaç kişinin dönüş yaptığı da gözükmekte.
Dikkat çeken dönüş rakamları ise şu şekilde:
Halep: 140 bin 711 kişiRakka: 112 bin 506 kişi Dara: 69 bin 100 kişiŞam: 31 bin 791 kişi