81 ilde çifte tarama! Konut ve istihdam seferberliği başlıyor

CEVDET FIRAT AYDOĞMUŞ’UN HABERİ – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı vatandaşlar için sosyal konut seferberliğini başlatıyor. TOKİ tarafından hazırlanan ve Bakan Kurum’un imzaladığı ‘Ülke Genelinde Gerçekleştirilecek Sosyal Konut Uygulamaları Genelgesi’ 81 ilin valiliklerine gönderildi. Genelgede sosyal konut yapılabilecek arazilerin belirlenmesi için valiliklerden bilgi ve belgeler talep edildi. TOKİ tarafından Türkiye genelinde konut sahibi olmayan vatandaşların barınma ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla sosyal konut uygulamalarının hayata geçirileceği belirtildi. 

Kent merkezi ve ilçe merkezlerinde, nüfusu 10 bin ve daha az olan ilçeler için en az 100 konut, nüfusu 10 binden fazla olan ilçeler için ise en az 500 konut yapımının planlandığı vurgulandı. Valilere yeterli büyüklükte, öncelikle hazine ya da belediye mülkiyetinde bulunan taşınmazların belirlenmesi yönünde talimat verildi. Yazıda yer tespit işlemlerinin detayları şöyle anlatıldı: 100 konut için imarlı olarak yaklaşık 10 bin metrekare, imarsız olarak yaklaşık 20 bin metrekare büyüklüğünde alan gerekeceği düşünülmekte olup; arazi yapısı, eğim, arazinin yerleşime uygunluk durumu vb. etmenlerle bu büyüklükler artabilecektir. Arsa ya da arazi tespitinde bu büyüklüklerin göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Altyapı ve ulaşım olanaklarına yakın, arazi topoğrafyası bakımından konut yapımına uygun olan alanların tercih edilmesi gerektiğinin altı çizilerek, tarım, orman, sulama bölgesi, sit bölgesi gibi alanları içermeyen arazilerle ilgili bilgilerin toplanıp Bakanlığa iletilmesi istendi. 

312 BİN KONUTUN İNŞASI SÜRÜYOR

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, TOKİ eliyle bugüne kadar 1 milyon 481 bin sosyal konut ve 47 bin 905 sosyal donatıyı inşa etti. 5 milyon dar gelirli vatandaşa depreme dayanıklı ve modern yaşam alanları sunuldu. 81 ilde 312 bin sosyal konutun yapımı sürüyor. 

İSTİHDAMIN ARTIRILMASINA YÖNELİK ADIMLAR ATILACAK

Türkiye’nin iş gücü piyasasına yön verecek olan ve önümüzdeki üç yılı kapsayan Ulusal İstihdam Stratejisi’nde çalışan sayısının artırılmasına yönelik önemli adımlar atılmasına karar verildi. Buna göre; Çalışma ve İş Kurumu Genel Müdürlükleri Koordinasyonunda İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulları (İİMEK) tarafından istihdam eylem planları hazırlanacak. Ayrıca, üniversite staj programları yeniden düzenlenecek. İşletmelerde mesleki eğitimler artırılacak. Dijital pazarlama ve yurt dışı pazar yeri hesap yönetimine ilişkin ders ve sertifikasyon eğitim sayısı ile bu konudaki eğitimli personel sayısı artırılacak. Kadınların ve gençlerin girişimcilik becerilerinin geliştirilerek iş kurmalarının desteklenmesi sağlanacak. Kayıt dışı istihdamın bir türü olan eksik ücret bildirimi ile mücadele kapsamında kalifiye meslek gruplarından işçi çalıştıran ve teşvik alan iş yerlerine ilişkin risk analizleri yapılacak. Geçici koruma kapsamındaki yabancılara uzun süredir verilen destekler gözden geçirilerek, kayıt dışı çalışma ve istihdama katılmama sorunları çözülecek.

İlginizi Çekebilir:  2 kurum BİST 100 beklentisini açıkladı! 2025’te hangi hisseler model portföylerde?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir