60 bin TL maaşla çalışacak eleman bulunamıyor! Bu mesleklerde büyük işçi açığı var

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) son açıkladığı veriye göre, Türkiye’de 3 milyon 72 bin işsiz bulunuyor. İŞKUR aracılığıyla iş arayanların sayısı da bir hayli fazla. İŞKUR verilerine göre en çok işçi arayan sektör otomotivin de yer aldığı imalat sanayi sektörü. 2024’te İŞKUR aracılığıyla verilen 2,5 milyon ilanın 1 milyonu imalat sanayiinden. 

OTOMOTİVDE USTA AÇIĞI 

En çok işçi açığı bulunan yani elemen arayan sektörlerden biri de otomotiv. Hürriyet’te yer alan habere göre, otomotiv sektöründe özellikle “usta” açığı bulunuyor. Oldukça iyi maaşlar kazanılmasına rağmen alttan yetişen usta bulunmuyor. Bu durum tamirat masraflarının artmasına, servise verilen aracın bekleme süresinin artmasına da neden oluyor. 

“EYT NEDENİYLE CİDDİ SAYIDA TEKNİSYEN KAYBETTİK”

Uzmanlar, otomotivde usta yetişmemesinin nedenlerinden biri olarak EYT’yi gösteriyor. RS Otomotiv Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Ünaldı, “Çalışma koşulları ağır, ücretler istenilen seviyelerde değil, teknik bir iş olduğu için eğitimi zaman alıyor. Bu üç etken bir araya geldiğinde sektördeki kalifiye eleman sayısı azalıyor. Üzerine bir de EYT gelince ciddi sayıda teknisyeni kaybettik. Şu anda yılda 60 kişiyi yetiştirmek üzere işe alıp eğitimler veriyorsak 120 kişi emekli oluyor. Buradaki açık sektörün 5 sene sonra daha büyük sıkıntılarla karşılaşacağını ortaya koyuyor” dedi. 

“60 BİN TL VERSENİZ DE BU İŞE GİRMEK İSTEMİYORLAR”

Teknisyen sayısının azalmasıyla serviste bekleme süresinin arttığını belirten Ünaldı, “Her yıl şunu hissediyoruz; teknisyen sayısı azaldıkça servislerde sıra bekleme oranı artıyor. İş çok, usta yok. Diğer bir konu ise rekabet. Eskiden rekabet çoktu. 1.000 TL’ye boyanan bir tampon bugün 5 bin TL’den aşağıya boyanmıyor. Dolayısıyla teknisyen sayısının azalması ilerde kasko maliyetlerini de arttıracak. Peki tek sebebi ücretler mi? Değil. Bugün bir kaportacı ortalama 45 bin TL maaş alıyor diyelim. 60 bin TL verseniz de bu işe girmek istemeyen bir yeni nesil var. Gençler sosyal ortam nedeniyle kafelerde barista olmayı daha çok tercih eder oldu. Halbuki kendini satış sonrası servis alanında geliştiren iyi bir teknisyen çok daha iyi gelirler elde edebilirler.” ifadelerini kullandı. 

İlginizi Çekebilir:  Suriye'den Türkiye'ye vergi şoku! Bunu kimse beklemiyordu, ticaret durma noktasında

Otomotivde en çok teknisyen ve ustaya ihtiyaç olan alanlar şöyle: 

KaportaBoyaBoyasız Göçük DüzeltmeDolu Hasarı UzmanıMekanik TeknisyenElektrik TeknisyeniKalite Ölçüm Teknikeri

Otomotiv sektöründe ortalama kazançlar: 

Kaporta ve Boya 30 – 45 bin TL
Elektrikli Teknisyeni 35 – 60 bin TL
Mekanik Teknisyen 35 – 50 bin TL

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir