53 yıl sonra İngiltere’den skandal ziyaret: Medet aradılar

İngiltere Başbakanı Keir Starmer sabah saatlerinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) lideri Nikos Hristodulidis ile bir araya geldi.
  
Başkanlık Sarayı’nda askeri törenle karşılanan Starmer, Başpiskopos Makarios’un büstüne çelenk koydu. Törenin ardından iki lider baş başa görüşme gerçekleştirdi.  

Hristodulidis, bu ziyaretin 53 yıl aradan sonra bir İngiliz Başbakanı tarafından yapılan ilk ikili görüşme olduğunu belirterek, bu görüşmenin savunma, güvenlik, yatırımlar, ticaret, eğitim, teknoloji gibi birçok alanda iş birliğini güçlendirmek için ortak iradenin bir göstergesi olduğunu ifade etti.  

İki lider, savunma, güvenlik, eğitim, ekonomi, yeşil enerji ve göçmenlik gibi alanlarda iş birliğini görüştü. Ayrıca, Suriye’deki gelişmeler ve bu gelişmelerin Doğu Akdeniz ile Orta Doğu’ya etkileri ele alındı. Rum lider, İngiltere’nin garantör ülke ve BM Güvenlik Konseyi daimi üyesi olarak bölgedeki önemli rolüne vurgu yaptı.  

RUM BAKAN TEPKİ GÖSTERDİ: “GEREKSİZ BİR GÖRÜŞME”

Rum Eski Dışişleri Bakanı Erato Kozaku ziyarete anlam veremediğini belirterek, “Tarihi bir ziyaret ama Kıbrıs’taki sonuçları açısından sıfır” dedi.

Starmer’ın ziyareti, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni (KKTC) kapsamaması ve Kıbrıs sorunun diğer ana tarafı olarak Kıbrıslı Türkleri göz ardı etmesi nedeniyle eleştirildi.

KKTC İNGİLTERE’Yİ UYARDI: BİZİ GÖZ ARDI EDEMEZSİNİZ!

KKTC’nin Cumhurbaşkanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden paylaşılan açıklamada, İngiltere Başbakanı Keir Starmer’ın ziyaretine “eşit muamele” eleştirisi yöneltildi.

“Ziyaretin, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs konusunda İngiltere’nin de temsil edileceği daha geniş kapsamlı gayrı resmi bir toplantıya ev sahipliği yapacağı bir zamanda gerçekleştiriliyor olmasına rağmen, garantör güçlerden biri olarak İngiltere’nin iki tarafa eşit muamele etme yükümlülüğü bulunmaktadır,”şeklinde yorum yapıldı.

Açıklama, “Kıbrıs Türk halkının varlığını görmezden gelmek ve taraflardan sadece biriyle görüşmek, taraflar arasında güven inşa etme çabalarını ve farklı alanlarda anlamlı bir işbirliğinin önünü açma yollarını baltalayacaktır,” denildi.

İlginizi Çekebilir:  ABD Şam'a heyet gönderecek! Biden'dan Culani ile görüşme kararı

“STARMER’I KKTC’YE BEKLİYORUZ”

Yazının devamında Keir Starmer’ın KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile de görüşmeyi kabul etmesi istendi:

“Bu anlayışla, sağduyunun üstün gelerek Birleşik Krallık Başbakanı Sir Keir Starmer’ın Ada’yı ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile görüşmeyi kabul etmesini ve Birleşik Krallık’ın iki tarafı doğuştan eşit olarak kabul ettiğini ve sürdürülebilir bir gelecek için her iki tarafı da teşvik etmek istediğini sadece sözle değil eylemle de göstermesini bekliyoruz.”

 

İNGİLTERE’DEN TEPKİ

Independent gazetesine konuşan İngiliz yetkililer, Starmer’ı tarafgirlik yapmakla suçladı. Yetkili, “Yapılan ziyaret kayıtlara geçti. Daha kötü bir diplomas olai örneğimiz olamazdı. Kıbrıs sorununun çözülmesi için her iki tarafa da eşit ve adil davranılması gerekiyor” dedi.

“İNGİLTERE KIBRIS’TAKİ ÜSLERİNİ İSRAİL İÇİN KULLANIYOR”

Declassified UK’nin haberine göre, Akrotiri üssünden İsrail’e Ekim 2023’ten itibaren 60 askeri uçak gönderildiği iddia edildi. Uçuşların çoğu Tel Aviv’e yönelik askeri nakliye amacı taşıyor. İngiliz ordusu, bu uçakların diplomatik etkileşimleri desteklemek için gönderildiğini savunsa da, Gazze’ye yönelik gözetleme ve istihbarat faaliyetlerinde kullanıldığı aktarıldı.

İngiltere’nin bu üsleri, Gazze’de esirlerin yerini belirlemek için gözetleme görevleri ve istihbarat faaliyetlerinde kullandığı iddia ediliyor. Casus uçaklarının Gazze’yi 1000 saat boyunca görüntülediği öne sürülüyor. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir