Haber Merkezi ANKARA- Üsküdar Üniversitesi Klinik Psikoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu’nun evliliğe karşı korku oluşturduğunu savundu.
TBMM Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Komisyonuna sunum yapan Tarhan, tek kişilik hanelerin ve boşanmaların arttığına yönelik istatistikleri paylaştı. Türkiye’de evliliklerin yüzde 1,6, boşanmaların ise yüzde 54,8 oranında arttığına dikkat çeken Tarhan, evlilik dışı doğum oranları ile ilgili de ilginç bilgiler verdi.
Bu konuda Türkiye’nin diğer ülkelere göre daha iyi durumda olduğunu belirten Tarhan, “Türkiye’de bu oran yüzde 2,9 ama İsveç’te yüzde 54, Norveç’te yüzde 56, Fransa’da yüzde 59, İzlanda’da yüzde 69. Norveç, İsveç gibi ülkelerde kaloriferli bebek kutuları var, oraya bırakıyorlar. Kuzey Avrupa ülkelerinde bu normalleşmiş durumda” dedi. Huzur ülkesi olarak bilinen İsveç’te 5 haftada 6 kadının öldürdüğünü hatırlatan Tarhan, “Toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili sorunsuz ülke olarak kabul edilen Kuzey Avrupa ülkelerinde şiddet, cinayet artışı akademik çalışmalarda Kuzeyin paradoksu olarak adlandırılıyor. Demek ki kadına yönelik şiddetin tek nedeni toplumsal cinsiyet eşitsizliği değil, bunu buradaki bilgiler gösteriyor çünkü kök nedeni bulamazsak çözüm bulamayız, teşhis hatası yapmamak gerekiyor” görüşünü dile getirdi.
“EVLİLİK KORKUSU OLUŞTU”
Türkiye’de boşanmalar ve tek kişilik hanelerin sayısındaki artışın riskini vurgulayan Tarhan, “Boşanmaları ve evlilik problemlerini yönetemezsek, bu şiddet olaylarının önüne geçemeyiz. Yani mesela kelepçe takılması, uzaklaştırma alınması, bunlar kısa vadeli çözümler ama işe yaramıyor. Boşanmaların yüzde 38’i evliliğin ilk 5 yılında gerçekleşiyor. En yüksek boşanma oranı bu ilk 5 yılda” dedi. 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesi Kanunu nedeniyle evliliğe karşı bir korkunun oluştuğunu savunan Tarhan, “Bazı konularda aşırı önlemler karşıtını besliyor. Aşırı önlemler ortaya çıktı ve o aşırı önlemler nedeniyle şu anda gençler evlenmekten korkuyorlar. Evliliğe karşı bir korku uyandı. Bununla ilgili 6284’ün özellikle toplumda şiddete karşı duyarlılık oluştururken, şiddeti kötüye kullanma örnekleri de var” diye konuştu. 6284’teki tedbirlerin kötüye kullanılmasına yönelik örnekler de paylaşan Tarhan, “Bir hâkim geldi bana, hâkim depresyonda, bayağı ciddi depresyonun sebebini araştırdım, görevden uzaklaştırılmış. Uzaklaştırma sebebi, bir avukat hanım geliyor, hakime diyor ki: Bir istediğini yaptırmak istiyor, istediğini yaptırmak istediği zaman da yapıyor da ondan sonra avukat hanım gidiyor “Bana tacizde bulundu.” diye şikâyet ediyor. Kadının beyanı esastır kuralı nedeniyle uzaklaştırılıyor. Bu benim psikiyatri ofisimde yaşadığım bir örnek, bu örnekler çok arttı. Bu nedenle, bunun tartışılması gerektiğini düşünüyorum. Ortada bir somut gerçek var” ifadelerini kullandı.
TÜRK AİLE YAPISI ÖRNEĞİ
Türk aile yapısı üzerinde de ciddi tehditler olduğunu belirten Tarhan, yeni kuşakların aileden soğuduğunu söyledi. Tarhan, şöyle konuştu: “Bizim toplumumuzda aileden birisi batsa ailedeki liderleri yardım ediyorlar, yardım etmesiyle o kişi intihar etmekten kurtuluyor, bir şekilde nefes alıyor, kurtarıyor ama Batı’da intihar ediyor. Hatta Batı’dan gelip de bizim aile sistemimizi inceleyen sosyal çalışmacılar, sosyologlar bakmışlar: Ya, bu geniş aile de değil, çekirdek aile de değil. Hatta şöyle bir tanım koymuş: Türkiye’deki aile sistemi çekirdek aile konfederasyonu. Yani herkes çekirdek aile gibi gözüküyor fakat aynı zamanda geniş aile. Bu kendi çözdüğümüz bir arabesk çözüm ama çok faydalı, çok iyi. Bu da gidiyor şu anda, zarar görüyor. Bunun farkına varılması devlet tarafından çok önemli, mesela 6284’te onarılması gereken bir şey burada. Aile ara buluculuk sistemini, şu anda 6284 gereksiz görüyor. Halbuki mesela ticarette ara buluculuk sistemi yüzde 70-80 azalttı mahkemenin yükünü; kirada çıktı, azalttı; ailede de çıkması gerekir. Aile ara buluculuğu yönünden bir şey yapmazsak kendimizi kandırmış oluruz.”
EVLENEN SAYISI AZALIYOR
Evlenen çiftlerin sayısı 2022 yılında 575 bin 891 iken 2023 yılında 565 bin 435 oldu. Bin nüfus başına düşen evlenme sayısını ifade eden kaba evlenme hızı 2023 yılında binde 6,63 olarak gerçekleşti. Boşanan çiftlerin sayısı 2022 yılında 182 bin 437 iken 2023 yılında 171 bin 881 oldu. Bin nüfus başına düşen boşanma sayısını ifade eden kaba boşanma hızı 2023 yılında binde 2,01 olarak gerçekleşti.
DİZİ VE FİLMLER BAŞROLDE
Diziler ve filmler, cinsiyet eşitliği adı altında LGBT sapkınlığını, gayrimeşru ilişkileri ve evlilik dışı çocuğu topluma normal gibi sunuyor. Kamuoyunda tanınan Güner Özkul, Leyla Bilginel gibi isimler babasız çocuk doğurarak tartışma konusu oldular.