1 milyon adet üretildi… Samuray arılar kokarca avlayacak!

C. FIRAT AYDOĞMUŞ ANKARA – Tarım ve Orman Bakanlığının, tarımsal üretime zarar veren kahverengi kokarca böceği ile mücadelesi artarak devam ediyor. Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl kahverengi kokarcayla mücadelede mevcut mücadele yöntemlerine ek olarak araştırma enstitüsü müdürlüklerince 1 milyon adet ‘samuray arıcığı’ üretimi yapılarak bunların tabiata salınmasının planlandığını söyledi.

508 NOKTADAN TAKİP

Bir milletvekilinin, kahverengi kokarca böceği ile mücadeleye ilişkin yazılı soru önergesine cevap veren Bakan Yumaklı “2023 yılında ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ uygulamaya konuldu ve 2024 yılında ‘Kahverengi Kokarca ile Mücadele Seferberliği’ başlatıldı. Kahverengi kokarca mücadelesi amacıyla 35 ilde 196 ilçede, 1.272 personel ile teknik ekipler oluşturularak, 508 lokasyonda sürekli olarak zararlının takibi yapılıyor ve mücadele tedbirleri alınıyor” dedi.

Mücadelede feromon tuzak kullanımı ve biyolojik mücadele etmeni salımı çalışmalarına öncelik verildiğini ifade eden Yumaklı “Biyolojik mücadele için 2024 yılında 207 bin 286 adet ‘Samuray Arıcığı’ üretildi ve 35 ilde salımı yapıldı. ‘Kahverengi Kokarca Ülkesel Entegre Yönetimi Projesi’ kapsamında 2025 yılında mevcut mücadele yöntemlerine ek olarak araştırma enstitüsü müdürlüklerimizce 1 milyon adet ‘Samuray Arıcığı’ üretimi yapılarak doğaya salınması, biyopestisitlerin geliştirilmesi, popülasyon takibi yapılarak feromon ve tuzakla mücadeleye devam edilmesi planlanıyor” bilgisini verdi.

FINDIĞIN DÜŞMANI 

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin başına bela olan kahverengi kokarca zararlısının geçen yıl fındıkta verimi yüzde 30-35 civarında düşürdüğünü, bunun yanı sıra 300’den fazla bitki türüne zarar verdiğini açıklamıştı. 

İlginizi Çekebilir:  Yumurta ve tavuğa kuş gribi freni! Bir ülke daha Türkiye'den alımı durdurdu

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir